Scholarly Aptitude Test (SAT)

2 des

Knut Olav Åmås mener at Norge bør konsentrere skaperkraften( http://www.aftenposten.no/meninger/Sentraliser-skaperkraften-7059753.html), og spør hvordan Norge kan gjøre det.

Talenter i USA blir plukket opp av den såkalte SAT (scholarly aptitude test), som er en federalt administrert iq-test for avslutningselever i videregående skole. SAT-scoren er en viktig faktor når man søker på Ivy League universiteter, og det er dette som gjør det mulig å skape elitemiljøer og produsere nobelpriser, nettopp fordi SAT gjør det mulig å sile ut hver generasjons mest intelligente individer og samle dem i små nytenkende miljøer.

Ved å benytte iq-test kommer man bort fra å fylle opp ALLE universiteter med middelklassens middelmådige strebere: de som kan middelklassespråket, som har blitt forsterket på pugging og kunnskap, og som derved oppnår gode trynefaktorkarakterer. En iq-test avslører deres middelmådighet når det gjelder kreativitet – å tenke og forstå på idiosynkratisk og originalt vis.

Innfør en frivillig nasjonal iq-test som gis om sommeren etter russetiden, og la bare noen få institutter få bruke denne testscoren som del av grunnlaget for opptak: Ett utvalgt fysikkinstitutt i landet (de andre fysikkinstituttene må basere inntaket som i dag på videregåendekarakterer), ett informatikkinstitutt, ett (lite) statsvitenskapsinstitutt, osv. Slik kan forskningspolitikerne styre og spre talentene i små kreative miljøer. Fordelen med å være i et slikt miljø er at når du der deler en tankeboble med de andre, så slipper du å spørre: Skjønneru?

Reklamer

Én kommentar to “Scholarly Aptitude Test (SAT)”

  1. Jaja 4. desember 2012 kl. 22:26 #

    Testen finnes og blir administrert av forsvaret. Kun de benytter resultatene, og den er for kort til virkelige få analysert den som blir testet.

    Etter å ha tatt et par IQ tester er jeg skeptisk til resultatet. De blir enklere og enklere jo oftere du gjør det. Som regel er det snakk om mønstergjenkjenning og eliminering => Ren logikk. Logikk er en god egenskap å ha, men kreativitet for å se nye vinkler er noe annet.

    Da liker jeg bedre opptaksprøver og personlighetsanalyse samt tidligere resultater som grunnlag for å komme med på et opplegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: