Svekk/styrk stillingsvernet

15 des

Stillingsvernet i privat og offentlig sektor er for ulikt. I privat sektor er stillingsvernet for svakt: ansatte lever med for stor usikkerhet, og er i sin svake maktposisjon for ettergivende og krenkbare. Her kjemper fagforeningene en rettferdig kamp. Men i offentlig sektor er stillingsvernet for sterkt: ansatte som etter gjentatte forsøk på veiledning fortsatt ikke fungerer i sin stilling kan ikke fjernes, og alle de andre sitter fast i en endringsuvillig kultur som gjør det nærmest umulig for ledelsen å tilpasse tjenesteytelsen til endrede behov. Her kjemper fagforeningene en urettferdig kamp.

Når det gjelder loven om midlertidige ansettelser: La alle som tar til orde for å tillate midlertidige ansettelser (A) selv gå ut i midlertidig stilling, og la folk som ikke tar til orde for midlertidige stillinger (B) bestemme om A skal få fortsette eller ikke etter endt kontraktsperiode. Etter en politisk prøveperiode holder vi folkeavstemning om loven om midlertidige ansettelser i Norge (EØS-avtalen må evnt. reforhandles/oppsies).

En harmonisering av stillingsvernet i privat og offentlig sektor vil motvirke norsk politikks polariseringstendens: en venstreside som kjemper for offentlige arbeidstageres vilkår, og en høyreside som kjemper for private arbeidsgiveres vilkår. Den foreslåtte harmonisering av stillingsvernet vil styrke vilkårene til de to glemte gruppene: arbeidstagere i det private, og arbeidsgivere i det offentlige. En harmonisering av de fire gruppers vilkår eksemplifiserer sentertanken, om maktspredning.

https://sentertanken.wordpress.com/2012/11/10/spvkrf/

Reklamer

2 kommentar to “Svekk/styrk stillingsvernet”

  1. Steinar 28. desember 2012 kl. 14:40 #

    Ingen tvinger deg til å arbeide midlertidig. Hvis du ikke blir tilbudt fast jobb, så kan du bare vandre videre. Du trenger ikke en lov til å regulere gjennsidige avtaler. Hvis jeg vil jobbe midlertidig, hvorfor skal jeg hindres fra det? Fjollete.

    Hele stillingsvernet burde fjernes, gjør du ikke en god jobb bør du bli plassert i en annen bedrift der du passer bedre. Det er alt for masse dødvekt innenfor det offentlige pga stillingsvernet. Hvis man er inkompetent bør man sendes på dør. Så kan vedkomne vidreutdanne seg eller finne en jobb som er mer passende hans/hennes kompetanse- og funksjonsnivå.

    • sentertanken 28. desember 2012 kl. 14:51 #

      Det er slike kommentarer som skremmer normale mennesker fra å støtte en justering av offentlig stillingsvern i den retning du ønsker. Ap-politiker Einar Førde, som var for intelligent for Stortinget og derfor ble flyttet til NRK, innrømmet «det er skremmende å tenke på, at halvparten av den norske befolkning har under gjennomsnittlig intelligens.» For å få politisk gjennomslag må retorikk og innhold tilpasses dette faktum.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: