Offentlige betalt av private?

23 des

I tider med høy arbeidsledighet, hvorfor ikke  utvide offentlig sektor? Det innøvde svaret er at privat sektor betaler for offentlig sektor. Men sannheten er at offentlig sektor finansieres av skatter og avgifter, og at disse like gjerne kan komme fra offentlig sektor. Offentlig ansatte er med på å finanisere offentlig sektor ved å betale skatt. Avgiftene som betales av private bedrifter som Statoil og Telenor ville også havnet i statskassen hvis Statoil og Telenor var helt offentlig eid. Og det er ikke slik at en privateid skole betaler for en offentlig eid skole, akkurat slik det ikke stemmer at læreren i det private betaler for lønna til læreren i det offentlige, mer enn motsatt. For at handelen (varebyttet) med utlandet skal være i balanse så er det viktig at vi eksporterer, men selv eksportbedriftene behøver ikke være private. F.eks. Statoil.

Argumentene for privat sektor er andre. Sektoren har vist seg mer egnet til å tilfredsstille skiftende etterspørsel. Når etterspørselen etter varer eller tjenester blir for lav (eller tilbyderne for mange), da går bedrifter konkurs, og arbeidstagere blir arbeidsledige. Og motsatt, når etterspørselen etter varer eller tjenester øker, da etableres nye bedrifter, og nye og gamle bedrifter ansetter flere arbeidstagere. Privat sektor er omstillingsdyktig fordi den aksepterer at arbeidstagere blir sagt opp.

Men når privat sektor slutter å ansette, og arbeidsledigheten blir høy, hvorfor ikke ansette disse i en ekspanderende offentlig sektor? Et illegitimt svar er at høy arbeidsledighet gjør folk desperate og driver ned lønnsnivået. Det legitime svaret er at det er lett å ekspandere offentlig sektor i dårlige tider, men ikke like lett i gode tider å redusere denne sektoren. Problemet synes å være stillingsvernet i offentlig sektor, samt å etablere riktig instans for å treffe beslutningene om hvor offentlig sektor skal øke gjennom nyansettelser, og hvor den skal minke gjennom oppsigelser. Fjern stillingsvernet, samt finn riktig instans for å beslutte omstillinger, og offentlig sektor begynner å ligne privat sektor.

Hvem bestemmer hvilke nye private bedrifter (med usikker skjebne) det skal satses på? Svaret er «vellykkede bedriftetablerere». Gjennom god inntjening akkumuleres en kapitalbase som kan brukes til å starte nye bedrifter. Motsatt, de eiere som aldri tjener penger og ofte går konkurs slutter fort å være eiere. Kapitalister har demonstrert evne til å flytte arbeidstagere dit de mest behøves.

En sammensmelting av privat og offentlig sektor synes å kreve to ting: En harmonisering av hvem som skal bestemme omstillinger, kapitalister og/eller folkevalgte politikere? Samt en harmonisering av stillingsvernet:

https://sentertanken.wordpress.com/2012/12/15/stillingsvernet-bor-svekkesstyrkes/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: