Økonomiske sjamaner

26 des

Økonomiske eksperter spår alltid vekst, fordi optimisme skaper vekst. Økonomiske eksperter har som regel rett, fordi veksten er lang og svak mens fallet er sjeldent og stort. Og økonomiske eksperter har, når fallet kommer, alltid tilbakeskuende ekspertforklaringer.

Tilbakeskuende ekspertforklaringer av vekst og fall gis ikke bare for de lange konjunkturer, men også daglig: vi ser dem hver dag på TV2s børsnyheter, ved børsdagens slutt. Hvis Statoil har gått opp, da peker den høytidelige økonomiekspert på de faktorer som predikerte vekst, og han unnlater å nevne de faktorer som predikerte nedgang. Motsatt, hvis Statoil har gått ned da peker den høytidelige ekspert på de faktorer som predikerte nedgang, og han nevner ikke de faktorer som predikerte vekst.

Grunnen til at økonomieksperten ikke møter opp hver morgen i TV2 for FOROVERSKUENDE å peke på de faktorer som predikerer vekst (i gjentatte forsøk på å snakke opp børsen) er at publikum ville husket dette på ettermiddagen, og avlørt bløffen. Men når det gjelder de lange kontunkturer er de foroverskuende spådommer om vekst trygge, fordi folk ikke husker dem når nedgangen kommer. Hva spådde de «økonomiske eksperter» i desember 2006?

For eksempel: Geir Linløkken er cand.scient. i matematisk analyse og hevder han vet noe om investorpsykologi («kjøp på bunn og selg på topp»?). Den 28. desember 2012 tredde han hodet i linløkken og predikerte at følgende aksjer (m/kurser den 28.12.12) vil stige i 2013: Deep Sea Supply (9.9), Dolphin Group (6.9), Aker (212) og Opera (31.6). Den  prediksjonen skal vi huske. Jeg er dr.scient. i statistisk modellering, og klinisk psykolog, og tipper ganske enkelt det motsatte: De fire aksjer utgjør en tapsportefølje i 2013.
Om et år kårer vi vinneren.

http://e24.no/kommentarer/investtech-her-er-vinneraksjene-for-2013/20317074

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: