Helsepolitikk

8 sep

Høyre og Frp sier de vil redusere byråkratiet, men det kan de jo ikke. Et stort offentlig byråkrati er helt nødvendig for at private skal kunne tilby helsetjenester på offentlig regning. I den amerikanske løsningen sitter byråkratene nødvendigvis i private forsikringsselskaper, mens de i Høyre/Frps overgangsordning (offentlig betaler – private utfører) nødvendigvis må sitte i det offentlige. Nå blir det ikke vanskelig for Høyre/Frp å øke helsevesenets byråkratiske lag, etter at Arbeiderpartiet siden pølsesvinet var på fabrikktur i Japan: Helsebyråkratiet har est ut med New Public Management.

Det eneste systemet som kan fjerne byråkratutgiftene (offentlige eller forsikringsagenter) er at politikere tar tilbake ansvaret med å prioritere hvilke helseområder som skal få hvilke årsbevilgninger, og så overlate til leger og andre helsefaglige ledere å tilby best og mest mulig helse innen rammene. Fagutdannede lokalpartipolitikere må inn på gulvet i avdelinger/poster får å utøve ledelse, inklusive ta tak i de få ansatte som ikke fungerer og de flere ansatte som er mer lojale til fagforening og egne interesser enn de er til en velfungerende og fleksibel organisasjon og til pasientene.

Høyre/Frp bør fjerne alle av dagens helselønnsmottagere som ikke gjør helsefaglig arbeid med pasienter. Høyre/Frp bør gi årlig grunnbevilgning (æremerkede midler) til avdelinger/poster. Høyre/Frp bør lage et ledelsessystem der faglige ledere på gulvet ikke svarer til politikere men selv ER politikere. La sykehusene være organisert på kommune eller fylkesnivå slik at ledelsesorienterte leger på f.eks. kreftavdelingen stille på partienes lokale valglister: lege Olsen står på Ap sin liste, lege Feinschmecken står på Høyres liste. Når lokalvalget så er overstått kan kreftavdelingen få ny leder. Som med makt og myndighet og uten frykt for fagforeninger (som kanskje må svekkes!) tar LEDELSEN på avdelingen. Fagpersonell vet best, prioriterer best innen gitte rammer – men alle fagpersoner er ikke egnede til å lede – disse må derfor være politisk valgte, så de kan byttes ut, og slik at de kan utøve helsefaglig ledelse med demokratisk valgt tyngde – lydhøre for politiske føringer fra sitt politiske miljø.

Og herregud – spar oss i helsevesenet for byråkrater, rettighetsjurister, skjema, rapportering. Fryktkulturen går som kjent helt til topps. Start med å legge ned riksrevisjonen og la Jørgen Kosmo hvile.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: