RASIST: Gjennomsyret av hat?

20 sep

Siden Venstrefolk er de heleste mennesker i politikken, etter KrFere og De grønne, så vil jeg gjerne diskutere den rasistforståelse som ligger bak en aktualisert uttalelse av Raja: «Etter min mening er ryggraden til flere Frp-ere gjennomsyret av hat for innvandrere, utlendinger og flyktninger. De er […] reinspikka gærne rasister.» http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/–Hagen-og-Tybring-Gjedde-ponsker-pa-noe-7316368.html#.UjxgoqQ4XIU Dette er feil. Rasister er ikke gjennomsyret av hat, men av avsky/forakt.

Det var Sigmund Freud som hevdet at inngrupper når de stenger ute utgrupper er drevet av følelsesmotivet sinne, – i sin mest intense form hat. Feilen ble rettet opp av Silvan Tomkins, da han i  1962 derimot hevdet det er følelsen avsky-forakt som motiverer inngrupper til å holde utgrupper på avstand: «Group cohesiveness and identity depends heavily on the sharing of a common object of contempt – those who are different from us, who do not understand us, to whom we would never permit membership, who, in short, disgusts us.» Vår felles forståelse av Frepperes indre blir tydeligere når vi har forstått sinne og avsky sine to forskjellige funksjoner og uttrykk.

Sinne har som funksjon å stanse en grenseoverskridelse: en krenkelse mot eller utnyttelse av kropp/selvbilde, eller en blokkering av ens sterke vilje/ønske/behov. Hos sunne mennesker, der sinne ikke er nevrotisk hemmet/unnveket, så vil en grenseoverskridelse automatisk aktivere en styrkeadekvat sinneimpuls; øye for øye, tann for tann, – skadefokuserte impulser som hos sunne mennesker kan rommes i bevisstheten, for der og da å fungere som «utløp» for sinnet som derved fort svekkes. Hat, som i et hevnmotiv, er et uforløst intenst sinne etter grov grenseoverskridelse. For eksempel er den sunne og naturlige følelse hos et Utøyaoffer et intenst sinne eller hat mot gjerningsmannen, for den grove krenkelse mot egen og venners kropp/liv. (Utøyaofre som fortsatt sliter med angst, depresjon og/eller utagering har ikke fått nødvendig psykologhjelp til å arbeide gjennom de typisk-norske lag av skam-/angstmotiverte forsvar mot sinne: f.eks. rasjonalisering, intellektualisering og sivilisisering/Kantianisering. Slike typisk norske nevrotikere er «Holier than Jesus», se Johannes evangelium 2:14-16 og https://sentertanken.wordpress.com/2013/01/06/nok-raseri-mot-breivik/).

I gest/mimikk vises sinne ved at pannen rettes fremad mot kamp, rynke mellom øynene, trutmunn, og armers veiving/skyve/slagbevegelser. Det er altså ikke slike tegn (på sinne/hat) man skal se etter hos våre venner(?) i Fremskrittpartiet.

Rasister motiveres derimot av avsky-forakt, til å skape en avstand mellom seg selv og det avskydde/foraktede objekt. Den primære aktivator av avsky-forakt er bedervet mat, som automatisk spys opp eller unngås ved at hodet trekkes opp og tilbake. Altså den motsatte bevegelse som sinne (forover mot kamp). Avsky/forakt vises også ved at overleppen krummes innover og opp: Æsj! Med litt bevissthet og trening vil man kunne plukke opp slike mikrouttrykk selv om den som har følelsen forsøker å skjule den. Følg overleppen, og den subtile oppogtilbaketrekking av hodet (CIHs/CTGs nesebor i sky – hint karikatører: æsjj!) – bare slik kan man i samtale med Freppere (som har vært på strigling/kurs) avsløre rasistens avsky/forakt/hovmot mot «afrikanere og asiater» (sitat Carl I. Hagen). Det er faktisk ikke noe hokus-pokus å lese avskyen i ansiktet – se «Lie to Me» på Netflix, anbefales!

Til slutt: Hvordan lærer rasisten å bli en rasist? – f.eks. er muslimer slik vi i Venstre vet ikke iboende bedervede. Avsky/forakt læres gjennom modellæring: Man fanger opp at en far eller mor eller annet inngruppemedlem responderer – ved delt oppmerksomhet mot et nøytralt objekt – med avsky i mimikk, språk og tonefall; en kroppslig holdning: Æsj. Mens sinne er et sunt og nødvendig følelsesmotiv for å stanse uakseptable grenseoverskridelser (og for ofte hemmet i Norge), så er altså avsky/forakt, i sine generaliserte, modellærte former, f.eks. rasisme, usunt, alt for vanlig i Norge, og til subtil plage for rasisten selv.

Det er han som må leve livet med spyrefleksen evig og unødvendig aktivert – å leve med spy i halsen. Den intelligente rasist – som herved forstår den kostnad dette innebærer for ham (spy) – vil i dette kunne finne motivasjon til å desensitivere sin sosialiserte avsky; farssyndsarven, for å si det så våre venner i KrF forstår oss.

For å gjøre eksponering og desensitivering må man i tillegg kjenne slik avskys primære funksjon: å unngår nærhet og medfølelse. Det var nettopp dette som var Jesus sitt psykologiske hovedpoeng: Du bruker avsky/forakt til å distansere deg mot å erfare nærhet og medfølelse med alle: ”Elsk din neste!” Motsatt sagt: Slutt å avsky dine medmennesker – og erfar et nytt liv uten den evige fornemmelse av  spy.

Hilsen Psykisk helseminister
http://liberal.no/2013/09/gjennomsyret-av-hat-2/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: